Zgodovina odbojke na Zreškem

Prvo odbojkarsko igrišče v Zrečah je bilo zgrajeno na Dobravi leta 1954, pokrito je bilo z lešem. V kraju so se začele igrati odbojkarske tekme. V tistem času so tekmovali le na odbojkarskih turnirjih doma in v okoliških krajih. Svoj prvi razcvet je odbojka doživela v letu 1985, ko se je pričela tudi občinska ženska odbojkarska liga. V tekmovalni sezoni 1986/87 se je v ligo vključila ekipa Cometa, tako sta med enajstimi sodelujočimi ekipami bili dve zreški ekipi. Unior je tekmovnje končal šesti, Comet pa je bil mesto nižje. Ekipa Uniorja naslednje leto ni več sodelovala, Comet pa je pod vodstvom Staneta Zuleta, ki je prevzel tudi treniranje mlajših selekcij ŠŠD Rogla, iz leta v leto napredoval. V tekmovalni sezoni 1988/89 je Comet osvojil naslov občinskega prvaka, zato je naslednje leto tekmoval v II. SOL – vzhod, kjer so se igralke obdržale tudi v naslednji sezoni.

Nova doba odbojke v Zrečah se je začela na pobudo Milana Ziebartha in iniciativnega odbora, v katerem so bili Miran Beškovnik, Franc Tutek, Zmago Kotnik, Štefan Posilovič in Stane Zule, ko je uradno in po vseh zakonodajnih predpisih bil 31. januarja 1997 ustanovljen Odbojkarski klub Zreče, ki je bil na upravni enoti vpisan v register društev 25. aprila 1997. Prvi predsednik kluba je postal Ivan Olup. Ustanovitev novega kluba so omogočile bogate izkušnje iz preteklosti, saj so se povezali ljudje, ki so bili v odbojki od samih začetkov.

Klub je po pravilniku, izdanem v letu 2001, pridobil status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa, podpirati pa sta ga začela dva ključna sponzorja, in sicer COMET d. d. (danes SWATYCOMET d. o. o.) in UNIOR d. d.

Pričela se je uspešna pot kluba, katerega cilja sta bila organizirano delo in strokovno vključevanje mladine iz tedanje občine Slovenske Konjice oz. danes upravne enote Slovenske Konjice v odbojko.

Danes deluje pod okriljem Odbojkarskega kluba Swatycomet Zreče, ki je član Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) in s tem tudi Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) ter Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), kar 6 selekcij, ki imajo skupaj preko 100 igralk.

Da bi dosegli dolgoročne cilje, smo v klubu s šolskim letom 2005/2006 pričeli z odbojkarsko šolo Čebelica, ki omogoča organizirano vadbo in deluje skladno z vsemi zahtevami ministrstva, pristojnega za šport, ter nacionalne panožne športne organizacije (OZS). Z organizirano in strokovno nadzorovano vadbo odbojke v odbojkarski šoli Čebelica se ukvarjajo dekleta z območja upravne enote Slovenske Konjice.

 

Vabilo in predstavitevSponzorji


Klaudija Gaber, odvetnica